marți, 29 iulie 2014

Cum creezi spatiu in apartamentele de mici dimensiuni cu ajutorul luminii naturale

Atunci cand achizitionam un apartament sau ne construim o casa trebuie sa tinem cont de o groaza de factori, unul dintre acestia fiind pozitia fata de soare, care asigura patrunderea luminii naturale in interiorul locuintei.
Cu ajutorul luminii naturale si a catorva trucuri simple si de efect, folosite la amenajarea unei locuinte, pana si cel mai mic apartament de bloc poate parea mai mare si mai spatios.

Ferestre mai mari si mai luminoase



Din pacate, posibilitatea extinderii ferestrelor pentru a inlesni patrunderea luminii naturale o au doar proprietarii caselor construite pe pamant, cei care locuiesc la bloc fiind nevoiti sa gandeasca metode ingenioase de a le pune in valoare pe cele existente.
Si totusi, daca locuiti la bloc, puteti mari suprafata ferestrelor care dau in balconul apartamentului. O solutie interesanta, care nu necesita inlocuirea ferestrelor si a tamplariei existente, poate fi folosirea caramizii de sticla, inserand-o in peretele exterior. Caramida de sticla permite patrunderea luminii naturale si este totodata usor de intretinut.

Culoarea alba reflecta lumina

Stim cu totii ca albul reflecta cel mai bine lumina, fiind asadar cea mai indicata culoare in decorarea si finisarea apartamentelor de mici dimensiuni. Putem face asta in urmatoarele feluri:
  •  Mobilier de culoare alba. Sa presupunem ca nu va plac peretii albi si varianta de mai sus nu va surade, desi locuiti intr-un apartament de mici dimensiuni. Puteti alege marirea vizuala a unui spatiu si cu ajutorul mobilierului de culoare alba. Si acesta poate reflecta lumina. Puteti alege o canapea alba, un coltar sau o biblioteca modulara de culoare alba.
  •  O alta varianta de folosire a culorii albe pentru a inmulti cantitatea de lumina naturala este folosirea acesteia pe suprafetele orizontale. Puteti imbraca pardoseala unei camere cu mocheta de culoare alba sau puteti alege un parchet alb, care va reflecta lumina, marind totodata vizual suprafata incaperii. In living, de pilda, puteti alege o canapea bicolora, al carei sezut sa fie de culoare alba. Intr-o bucatarie mica puteti alege sa completati mobila cu un blat de lucru de culoare alba.



Reflexia oglinzilor


Oglinzile au capacitatea de a reflecta lumina, la fel ca si culoarea alba. Asadar, folositi cu incredere trucul oglinzilor pentru a mari vizual un apartament micut. Puteti face asta montand o oglinda pe un perete din living sau achizitionand mobilier cu fronturi placate cu oglinzi.

Transparenta sticlei



Putem inlesni patrunderea luminii naturale in apartamentul de mici dimensiuni folosind diverse elemente din sticla:
1. Inlocuirea usilor din lemn in bucatarie, hol, dressing sau baie cu unele din sticla este o solutie practica si de efect. Aceasta solutie este recomandata in mod special in cazul amenajarii in stil minimalist sau high-tech.
 Pentru bucatarie si baie, in mod special, puteti lua in calcul achizitionarea unor dulapuri cu usi din sticla transparenta sau mata. Acestea vor reflecta lumina intr-un mod placut, creand senzatia de marire a spatiului.
3. Tot in baie si in bucatarie, puteti inlocui placile ceramice de faianta cu unele din sticla. Acestea sunt extrem de moderne, pot fi gasite intr-o paleta variata de culori si nuante si reflecta excelent lumina naturala.
4. Intr-un living sau un dormitor de mici dimensiuni poate fi folosit trucul suprafetelor orizontale din sticla: masuta de cafea, masuta de toaleta, noptiera etc.
5. In cazul in care, din lipsa de spatiu, ati renuntat la peretele despartitor dintre bucatarie si living, dar ati constatat ca e necesara impartirea pe zone a celor doua spatii distincte, puteti monta in locul zidului demolat un paravan despartitor din sticla. Acesta va asigura obtinerea unui spatiu fluid si luminos, delimitand totodata cele doua incaperi.
6. Caramida din sticla este o alta solutie practica de separare a spatiilor (hol, baie, dormitor, bucatarie), permitand patrunderea luminii si oferind in acelasi timp intimitatea necesara. Aceasta varianta este recomandata in cazul apartamentelor moderne amenajate in stil minimalist sau high tech.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu